Skogsbad – Shinrin Yoku

Skogsbad, Shinrin Yoku är en del av det som i Japan kallas ”skogsmedicin”. Forskning stödjer att skogsbad kan vara hälsofrämjande på olika sätt såsom sänkt blodtryck, minskad stress, förbättrat immunförsvar, förbättrade blodsockernivåer, förbättrad sömn, minskad risk för hjärt- och kärl sjukdom, minskad ångest och nedstämdhet, förbättrad koncentrationsförmåga, minskad känsla av isolering både socialt men också i relation till naturen.

> För vissa personer kan ett skogsbad också ge en andlig upplevelse genom ökad vördnad för, och ökad mening med, livet.Genom att stärka vår relation med naturen och med varandra kan vi också bli mer medvetna om hur vi tillsammans också kan ge tillbaks i vår relation till naturen.
> ”You can’t have healthy people on a sick planet”, Thomas Berry
>
> Under skogsbadet visar vi respekt för varandra och naturen och det som sägs i gruppen/cirkeln, stannar där.

Skogsbad – Shinrin Yoku

> Om någon önskar avsluta skogsbadet i förtid är det viktigt att ni meddelar mig.
> Ha gärna med er mobiltelefoner men sätt era telefoner i flygplansläge under vandringen.

> Aktiviteten kommer inte att vara fysiskt utmanande.

> Vi kommer att röra oss långsamt, mjukt och kravlöst, med syfte att varva ned, få en avslappnad kontakt med naturen, minska vår stressnivå och uppleva ökad balans och harmoni. Att delta i en skogsbadsvandring innebär att du får en guidning i att öppna dina sinnen och genom att vara medvetet närvarande ” bada” dina sinnen i skogens atmosfär.
>
> Om du har några särskilda utmaningar fysiologiskt/ psykologiskt är det viktigt att du meddelar mig det. Det kan vara allergier(insekter, orm, växter eller annat), medicinska tillstånd som kan komma att kräva snabba insatser eller annat. Låt mig veta om ni bär adrenalin, nitroglycerin, insulin/ glukagon eller andra snabbverkande läkemedel så att jag snabbt kan hjälpa till om det behövs.

> Många av er är regelbundet ute i naturen så det som följer är troligtvis inga nyheter för er men värt att tänka på är:
> Fästingar
> Fästingar finns och jag rekommenderar er alla att ha en aktuell vaccinering för TBE och att noggrant kontrollera huden efter din vistelse i skogen. Jag rekommenderar att du har långbyxor att stoppa i strumpor och ärmar som stramar vid handleden. Man kan också välja att bära ljusa kläder för att lättare kunna upptäcka fästingarna innan de bitit sig fast.

> Myggor
> Vi kan förebygga myggbett genom klädsel, (och ev genom enkla myggnät över en hatt) och myggmedel/ eteriska oljor.

> Solbränna
> Beroende på väder kan en hatt som solskydd, långa ärmar och solskyddsmedel vara bra att tänka på

> Dehydrering
> Viktigt att ta med en påfylld vattenflaska för en trevligare vistelse utan törst.

> Se till att ni har en privat olycksfallsförsäkring då evenemanget i sig/jag, inte försäkrar er.

> Kläder efter väder (det kan vara en fördel med skor som enkelt kan tas av om ni vill vara barfota under någon del av vandringen) och vid väder som omöjliggör skogsbad såsom kraftig åska meddelar jag er via mail. Regn är dock inget hinder.

Det kan också vara skönt att ta med ett sittunderlag/liggunderlag och en liten handduk om vi på vår vandring vill konnekta med vatten vi träffar på.
>
> Vi ses vid entren lördag kl 13.45. Vi är åter 15.45
>
> Välkommen!
> Anchi ???

Anchi Fredman