Toscana, yoga och träning, öppen retreat

Castello di Valenzano, Toscana

Yoga, funktionell träning och kultur i Toscana, Öppen retreat som vi gjorde 2019

Kundaliniyoga & Meditation – Funktionell träning – Vegetarisk mat – Utflykter
Både nybörjare och vana yogisar är välkomna!

Resan går till hjärtat av Toscana, till en vacker bergssida med utsikt mot solnedgången. Vi bor på slottet Castello di Valenzano, med rötterna i 1400-talets guldålder. Denna borg har byggts till genom seklerna och drivs nu som hotell av familjen Franceschi. I den stora festsalen arrangeras regelbundet bröllop och andra stora fester. För oss blir det en höstvecka i hälsans tecken med yoga, träning och avspänning! Till det kryddar vi med utflykter till närliggande medeltida byar och kloster, ger blickar in i Italiens guldålder, och smakar på den lokala maten.

Kundaliniyoga är lättillgänglig yoga för alla kroppar. Innehåller yogapass, meditationer och andningsteknik. Hjärnan behöver träning precis som andra delar av kroppen. Det är fantastisk utväxling på den träning vi gör, hjärnan blir glad för allt. Men utöver ”flåset” så har hjärnan vissa speciella behov. Vi kan uppmuntra hjärnans förmågor genom att meditera, träna fokus och inte minst reducera och hantera stress.

Funktionell träning: Konditionsträning, cardio, är för hjärtat vad styrketräning är för våra övriga muskler där även lungkapaciteten får en skjuts. I gruppträningsform med musik så får vi ut lite extra av oss själva. Med utgångspunkt från ditt nuläge så får du bra utmaningar. Funktionell träning, en träningsform som fokuserar på vårt normala rörelsemönster snarare än specifika muskler genom att kombinera styrka, rörlighet, balans och koordination.  Du får med dig program för fortsatt träning som du kan genomföra själv utan avancerad utrustning, där du själv väljer ansträngningsnivå. Mota stillasittandet med kul träning! 

5,5 dagars retreat för att ladda batterierna och sätta en ny rytm. Ny miljö ger perspektiv på din tillvaro. En bra start på semestern! Träning med flås, yoga för kroppen och sinnet, musik, meditationer och mantra. Morgonyoga i soluppgången. Vi får vegetarisk mat, lagad på de fina råvarorna från trakten. Vid något tillfälle besöker vi en lokal restaurang för att smaka den stolta toscanska mattraditionen.  En fin sommarvecka i vackra Toscana!

Charlotte och Stefan

Charlotte Åström: Italien-fantast, ingenjör och yogi. Hon är Kundaliniyoga Trainer, utbildar nya yogalärare i Sverige och Norge. Hon är ständigt nyfiken och har ett positivt sinne. Hon har speciellt intresserat sig för hur österländsk visdom och västerländsk läkekonst kan förstå varandra bättre.

Stefan Bohlin: Fotograf och personlig tränare. Från löparmotionär så testade han andra former; styrketräning, pilates och gruppträning. Han utbildade sig till PT och senare till Kost-& Hälsocoach och vill inspirera människor att hitta träningsformer som man trivs och fortsätter med.

Catherine Larson Franceschi, amerikan som bott i Italien 40 år är vår lokala guide. Hon gillar att vara utomhus, att odla grönsaker, och att vandra. Hon bor på en gård nära slottet, har tre vuxna barn och är Kundaliniyoga lärare.

Ingår: Yoga, träning, utflykter, boende i delat dubbelrum och alla måltider. Priser meddelas.
Extranatt: kom på söndagen, kostar extra.

Ingår ej: Resan till Valenzano, Italien.
Resetips:
Tågresa från Stockholm 36 h, interrail funkar bra. Tågresan är med underbara vyer genom Europa, över Alperna och ger avkoppling och tid till reflektion.
Flyg till Rom Fiumcino (alla flyg) eller Ciampino sedan ca 3 h i tåg till Arezzo, sedan lokaltåg 25 min.
Flyg till Florens, sedan bil eller tåg 1,5 h
Flyg till Pisa, större flygplats än Florens, på marken 2-2,5 h från Pisa
(om du vill addera några dagar, se tips nedan.)

Dubbelrum, Valenzano

Slottets boende består av dubbel- och enkelrum (mot tillägg), och några familjerum, alla med egen toalett och dusch. Måltiderna äter vi under gamla valv i slottets ”factoria” där man hade det egna mejeriet och olivoljepressen. Vi får en rundtur i slottets alla vindlande hörn och höga torn, samt ser borgens egna kapell. Som yogaintresserade tränar vi på osjälviskt tjänande, att var och en bidrar till gruppen, här i form av att vi dukar fram före och efter måltiderna. En terrass med sittgrupper passar både träningsstunder, föreläsningar och för att se kvällssolen sänka sig över bergen.

Meditation på terrassen

 

Vill du addera några dagar i Italien, detta finns nära:
Anghiari, medeltida stad med vindlande gator, fina restauranger i ”slow food”-traditionen innanför muren. Utsikt över vidsträckt dalgång.
Arezzo, en stad rik på minnen från Florentinarnas stormaktstid, på vägen mot Rom, har även etruskiska lämningar. Domkyrka, basilika med berömda målningar, museer, Piazza Grande med årliga hästkapplöpningar.
Rapolano, gammal stad, utanför ligger badanläggning/spa – varma källor där du kan bada i mineralrikt vatten inne och utomhus.
Yogaborgo (San Sepolcro), där Sada Sat Kaur bor och håller yogakurser.