Om Kundaliniyoga

Kundalini Yoga Positioner och övningar

Kundaliniyoga positioner

Ett yogapass

  • Yogan ger dig hälsa, balans och underhåll av kropp och själ
  • Uråldrig visdom användbar för den moderna människan mitt i livet
  • Yogans andning och rörelser ger snabb effekt och gynnar kroppens renande funktioner
  • Vilan efter yogan är viktig – den bidrar till ett lugnt sinne, saktar ner pulsen och främjar kroppens självläkning

Människor i alla åldrar letar sig fram till yoga. Du kan börja som du är, yogan är lätt att anpassa efter fysisk förmåga. Kundaliniyoga innehåller enkla men kraftfulla kroppsövningar, andningsteknik, avslappning och meditation.

Ett yogapass är enkelt att utföra och du kan hela tiden anpassa yogan efter din kropp och dagsform. Yogan kombinerar flera tekniker; kroppen i en viss position, rörelse, andningsteknik, fokus och mantra.

Grundposition är att sitta med rak rygg, på golvet eller på en stol. Sträva efter långsamma och djupa andetag som basandning, efterhand kommer du att få lära dig flera andningstekniker.

Passet består av en serie positioner och rörelser i en viss ordning. Till det kommer en eller flera andningstekniker som följer rörelsen. Kort vila följer de olika positionerna men efter den sista kommer en längre vila 7-10 minuter. Därefter följer en skön guidad stretching av kroppen. Som avslutning av yogalektionen följer en meditation, ibland tyst och stilla, men det finns även meditationer med rörelse eller mantra.

Kundaliniyoga använder många mantran. Det vanligaste mantrat är Sat Nam, orden kommer från sanskrit och betyder ”jag är sann” eller ”sanning är min identitiet”. Mantrat Ong Namo Guru Dev Namo betyder ”jag bugar mig för den universella visdomen och visdomen inom mig”. Mer om hur vi kan använda mantra i yogan får du lära dig på kursen.

Du gör alltid yoga efter din förmåga och dagsform. Det hjälper att blunda när du gör yoga. Dels är det lättare att fokusera när synen vilar, dels är det lättare att känna hur kropp och sinne mår från ”insidan”. Yogan handlar om att träna din medvetenhet för att kunna fokusera och vara skärpt på rätt ställe. Lika mycket handlar om att kunna slappna av regelbundet för att ge kroppen återhämtning.

En erfaren lärare är den bästa vägen till kunskap om yoga. Sen är det bara att träna. Ingen text kan lära ut hur man cyklar!

Välkommen till Yogahusets kurser!