Värmande vintermat
Vegetarisk Shepherds pie
till 4 portioner
2 dl torra gröna linser, kokta för sig
2 gula lökar, finhackade
1 rödlök, finhackad
1 bit rotselleri finhackad
2 morötter, finhackade
1 msk finhackad färsk timjan
1 dl tomatkross
Grön purjolök, tillsätt mot slutet
Röd paprika, tillsätt mot slutet
1-2 msk tamari
1 msk grönsaksbuljongpulver
Vitpeppar, svartpeppar, salt
olivolja att steka i
Potatistäcke
5-7 stora potatisar
75 g smör, kan vara mjölkfritt
1 ½ dl mjölk, eller osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
Salt, vitpeppar, svartpeppar
Ost till gratinering, eller strö över solrosfrön
Börja med att koka de gröna linserna i vatten och aning salt. Kan även vara några puylinser, eller gula mungbönor, eller röda linser för att variera. Kolla koktider för respektive sort.
Stek gul lök, röd lök, selleri och morötter i rikligt med olivolja tills löken börjar få färg. Salta och peppra. Tillsätt timjan mot slutet. Rör ner tomatkross och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Tillsätt lite vatten, tamari och buljong. Tillsätt hackad paprika och grön purjo för lite färg och smak. När linserna är nästan är helt mjuka, 12-20 minuter (beror på vilka du valt), tillsätt dem till grönsaksfräset.
Potatistäcke
Skala potatisarna, skär dem i bitar. Koka mjuka under lock i ca 20 minuter. Häll av vattnet, tillsätt smör och mosa potatisarna. Lägg till mjölk och smaka av med kryddor.
Klicka ut moset längs kanterna på en ugnsform och häll linsröran i mitten. Strö över ost eller solrosfrö för ”crunch”. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller tills moset fått fin färg.
Gott att ha till:
Sås, en god tomatsås
Sallad, finhackad rå grönkål, med dressing av citron, honung, olivolja, salt, peppar.