Masserad GRÖNKÅL!
Glöm den gamla versionen av julens gröna maträtt. Här smakar grönkålen fantastiskt! Dessutom är det närodlat och klimatsmart med grönkål.
300 gr färsk grönkål
3 msk pressad citron
1-2 msk honung
Salt, malen svartpeppar
3 msk kallpressad rapsolja
15 valnötter
Skölj först grönkålen genom att bada och vispa runt den i en skål, rikligt med vatten. Ta upp, skaka av den och låt den torka ordentligt. Den måste vara torr för att ”ta upp” dressingen. Blanda dressingen i en stor skål: citron, honung, rapsolja och kryddor. Smaka av, citroner är olika syrliga. Repa sedan av de helt torra grönkålsbladen från stammen och hacka bladen till mindre bitar. Lägg ner i skålen, blanda runt och sedan ner med händerna och ”massera” in dressingen så att grönkålen mjuknar litet. Låt gärna stå i cirka 15 minuter. Det hjälper dressingen att dra in och göra näringsämnena i kålen lättare att ta upp. Toppa salladen med hackade valnötter!
Grönkål är rikt på A- och C-vitamin, kalcium, omega 3-fett samt flavonoider som har anti-inflammatorisk verkan. Valnötter är bra för blodkärlen, rika på antioxidanter och omega 3-fett.