Vegetarisk Sheperds Pie

Vegetarisk sheperds pie

Värmande vintermat
Vegetarisk Sheperds pie
till 4 portioner

2 dl torra gröna linser, kokta för sig

2 gula lökar, finhackade

1 rödlök, finhackad

1 bit rotselleri finhackad

2 morötter, finhackade

1 msk finhackad färsk timjan

1 dl tomatkross

Grön purjolök, tillsätt mot slutet

Röd paprika, tillsätt mot slutet

1-2  msk tamari

1 msk grönsaksbuljongpulver

Vitpeppar, svartpeppar, salt

olivolja att steka i

 

Potatistäcke

5-7 stora potatisar

75 g smör, kan vara mjölkfritt

1 ½ dl mjölk, eller osötad soja-, havre- eller mandelmjölk

Salt, vitpeppar, svartpeppar

Ost till gratinering, eller strö över solrosfrön

Börja med att koka de gröna linserna i vatten och aning salt. Kan även vara några puylinser, eller gula mungbönor, eller röda linser för att variera. Kolla koktider för respektive sort.

Stek gul lök, röd lök, selleri och morötter i rikligt med olivolja tills löken börjar få färg. Salta och peppra. Tillsätt timjan mot slutet. Rör ner tomatkross och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Tillsätt lite vatten, tamari och buljong.  Tillsätt hackad paprika och grön purjo för lite färg och smak. När linserna är nästan är helt mjuka, 12-20 minuter (beror på vilka du valt), tillsätt dem till grönsaksfräset.

 

Potatistäcke

Skala potatisarna, skär dem i bitar. Koka mjuka under lock i ca 20 minuter. Häll av vattnet, tillsätt smör och mosa potatisarna. Lägg till mjölk och smaka av med kryddor.

Klicka ut moset längs kanterna på en ugnsform och häll linsröran i mitten.  Strö över ost eller solrosfrö för ”crunch”. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller tills moset fått fin färg.

 

Gott att ha till:

Sås, en god tomatsås

Sallad, finhackad rå grönkål, med dressing av citron, honung, olivolja, salt, peppar.

Top