Program

 

Kundaliniyoga på Järna Yogadagar 2015

Kundaliniyoga med Birgitta Hedman på Järna Yogadagar 2015

Vi planerar just nu för 2018 års Järna Yogadagar. Hela helgens program med gästlärare och musiker publiceras efterhand. Välkommen att titta på 2017 års program för inspiration så länge.

Boka in 24-26 augusti 2018!

NYA PROGRAMMET se nedan!
Yoga är för alla, oavsett ålder och kropp – prova Kundaliniyoga!

KUNDALINIYOGA – levande musik – mantran – meditation – upplev en gongnatt – god vegetarisk mat – Happy Hips – skafferiets hudvård – yoga inom vården – White Vintage – Bazar och mycket annat.

Öppet för alla!

FREDAG 24 augusti,
ankomst, mjukt yogapass, gong-puja hela natten
LÖRDAG 25 augusti

5.30-8.00 Sadhana, En speciell denna morgon eller Morgonyoga med meditationer till levande musik.

9.30-20.00 Öppet program: YOGA & MEDITATIONSPASS, Workshops, föreläsningar. Öppet för alla.

SÖNDAG 26 augusti
Söndagen inleds 05.30 med morgonyoga Aquarian Sadhana
med levande musik. Öppet för alla. Efter sadhana finns gemensam frukost.
9.30-16.30 Festivaldag med Kundaliniyoga, meditationer, workshops, gongbad! Öppet för alla.

 Söndagen är en heldag med föreläsningar/workshops i olika ämnen. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs!

OBS, du behöver inte välja workshops före, det brukar finnas plats till alla!

Mer om respektive dag och program kommer att annonseras här.

Smakprov ur programmet:
”Mantra Dance”, hela kroppen blir lycklig av att dansa – ett härligt inbjudande och fritt sätt att använda dans och rörelse till mantramusik, workshop med Siri Sadhana Kaur.

Kvinnors kraft – kvinnors visdom Hur kan du stödja gravida kvinnor i din omgivning? Vad kan hjälpa kvinnor att öppna för den ursprungliga konsten att föda och att gynna anknytning och närhet den första tiden i livet? Enkla & kraftfulla tekniker för att stödja kvinnan – genom andning, dans, yoga, uthållighetsövningar, ljuda och en djupare kontakt till närhet. Tekniker som hjälper och stöttar den gravida kvinnan inför födandet. Praktik och teori varvas. Denna stund ger inspiration till dig som lärare för att dela din yogiska visdom. Birgitta Hedman

Brainboost! -Yoga för din mentala hälsa!
Elenor Saranraj Kaur Öster är verksam som psykiater, kundaliniyogalärare och förenar dessa sedan ett par år som yogisk psykiater på sin mottagning med integrativ psykiatri i Jämtland. Kryddat av sin erfarenhet från arbetet med mental hälsa delar hon med sig av enkla verktyg för att optimera den mentala hälsan under denna workshop. Kommunikationen mellan hjärnhalvorna ökar vår kreativitet och stärkande meditationer och övningar för frontalloben främjar vår emotionella intelligens och intuition då yogan väcker kontakten med vårt innersta, vårt hjärta, vår själ.

”Yoga på stol” Krångligt att sitta på golvet? Ont i kroppen? Och ändå sugen på att göra yoga? Testa Yoga på stol!
I Yoga på stol gör vi ett kundaliniyogapass som är översatt och anpassat till sittande på stol. Effekterna är desamma som när man gör övningarna på yogamattan.
Kom och testa om du är nyfiken på yoga på stol – det går att göra övningarna, att meditera och till och med att vila sittande!
Anne Saranprem

Föreläsning Psykiatri i vardagen: ”ADHD/Autismspektrumstörning (ASD) och utmattningsdepression – Yoga som medel för bättre stresshantering?!” 
80 % av vuxna patienter med ADHD på en öppenvårdspsykiatrisk mottagning har annan psykiatrisk diagnos, tex autismspektrumstörning, depression (ofta av utmattningskaraktär), ångestsyndrom och missbruk liksom en ökad risk för fetma, död pga olyckor och kriminalitet. Forskning pågår om koppling för ökad risk även för annan ”kroppslig sjukdom” och ADHD föreligger .  Är ökad stresskänslighet och svårigheter att reglera energinivåer och känslouttryck orsaken? Hur kan man leva ett bra liv med ADHD/ASD?  Kan yoga hjälpa?   En workshop som utgår från mångårig klinisk erfarenhet och aktuell forskning just och med stort utrymme med frågor.

Anne-Christine Fredman, läkare, specialist i psykiatri med specialintresse för patienter med ADHD och Autismspektrumstörningar.

Rise to infinity! Rebirthing med Kundaliniyoga
Det är mänskligt att fela – vi faller, vi gör misstag, vi blir indragna i livets drama. Frågan är – hur tar vi upp oss igen?
Förmågan att förändra och återuppstå är kärnan i Kundaliniyoga. Yogi Bhajan gav oss många kraftfulla verktyg att starta om och resa oss mot oändlighet – att återuppstå! Denna kraftfulla Rebirthing kriya hjälper dig övervinna allt som hindrar dig från att leva öppet och ärligt, från ditt hjärta, ditt Sat Nam.  Med Inga Dharampal Kaur Strante.

Stärk din förmåga att ge dig själv energi och kraft
Det här passet får igång energierna så att de kan lyfta dig ur vilken utmaning som helst. Att lyfta sig själv är en medfödd förmåga som vi ibland glömmer av att tillämpa. Med 10 härliga övningar vägleder jag dig i att få igång energiflödet, mjuka upp i leder, ryggrad, muskler, du stärker kroppen och bandet till själen öppnas naturligt. Du blir balanserad och energifylld på djupet. Efter vilan avslutar vi passet med Brahm Kalaa, en meditation som fortsätter där passet slutade i att föra vår kreativa livsenergi i samklang med universums. Vi blir ett skönt bara vara bortom det fysiska i meditationen. Kom och yoga med Mika Frost!

Kristin Anadhjot Kaur och Frida Sangeeta: spelar livemusik

Siri Sadhana Kaur, livemusik, aktuell med ny CD

Gongbad med ett flertal olika gongar och musiker, Birgitta Hedman, Annika Larsson, Michael Gustafsson med flera. En stund i klangernas och vibrationernas helande sällskap. Gongen har förmåga att ta en person till ett tillstånd bortom sinnet och tankarna där man kan uppleva en enhet med allt. Gongen är effektiv mot ett rastlöst och stressat sinne, du kan också släppa djupt liggande spänningar/blockeringar under ett gongbad och därmed känna dig vitaliserad till både kropp och sinne efteråt. Du sträcker ut på en madrass och låter vibrationerna, ljudvågorna från gongen skölja över och genom dig.

GONGPUJA Natten mellan fredag till lördag kan du sova till ljudet av vibrerande gongar. Du omsluts mjukt, gungas in till sömn av ljudet från gongarna som för dig iväg på en speciell sömn- och drömresa till dessa ljud – en upplevelse utöver det vanliga. Efteråt kan du kan uppleva glädje och en djupare kontakt med dig själv och din själ. Känns lite grand som en inre dusch som hjälper sinnet att bli lugnare. Gongpuja innebär att flera personer turas om att spela gong under en hel natt. Övriga personer sover på egna medhavda madrasser och har tagit med egna täcken och kuddar. (Endast yogamatta rekommenderas inte för en skön natts sömn!) I den tidiga morgontimmen kommer gongarna att tystna och Pujan slutar (tiden mellan 0600-0700 är i tystnad). Då integreras mycket av de ljudvibrationer som varit under natten.  Den sista timmen är viktig för helheten, innan vi sedan vaknar, tillbaka för frukost och festivalen fortsätter. En puja är när man ger något från sitt hjärta – och det är ett sätt att be för fred i världen!
Gongpujan ingår i priset om du går båda dagarna.  Om du väljer Gongpuja så innebär det att du inte behöver annat boende den natten. Dusch finns, frukost serveras kl 8.00.

”Stärk din förmåga att ge dig själv energi och kraft” Det här passet får igång energierna så att de kan lyfta dig ur vilken utmaning som helst. Att lyfta sig själv är en medfödd förmåga som vi ibland glömmer av att tillämpa. Med 10 härliga övningar vägleder jag dig i att få igång energiflödet, mjuka upp i leder, ryggrad, muskler, du stärker kroppen och bandet till själen öppnas naturligt. Du blir balanserad och energifylld på djupet. Efter vilan avslutar vi passet med Brahm Kalaa, en meditation som fortsätter där passet slutade i att föra vår kreativa livsenergi i samklang med universums. Vi blir ett skönt bara vara bortom det fysiska i meditationen. Kom och yoga med Mika Frost!

”Bryt vanan att vara dig själv” yoga och meditation med Merjam Hari Jot Auraskari.  De gamla vanorna och trossatserna om oss själva tycks sitta som ett berg. De går inte bryta med det kortsiktiga dagsmedvetandet. I kundaliniyoga har vi tekniker för att påverka det undermedvetna där alla erfarenheter lagras. Börja din resa för att rensa det gamla och nå din potential.

”10 spiritual bodies & 10 Gurus”, Sat Karam Singh, Hari Arti Kaur från Nordic Yoga Center i Arbrå.

JAPJI – Själens sång Varje Aquarian Sadhana börjar med att vi reciterar Japji. Denna text är Guru Nanaks vackra poem om livet – själens spontana sång om enhet, fulländning och storslagenhet. Bara genom att recitera texten och uttala dess ljudvibrationer händer något i oss, vårt medvetande förändras av dess inneboende kraft oavsett om orden betyder något för oss eller inte. Att dagligen recitera Japji är en väldigt kraftfull metod för att accelerera den andliga utvecklingen.
Under denna workshop kommer vi utforska budskapet i Japji blandat med upplevelser av ljudvibration, chanting och hängivenhet. Med Klas Landahl

MORNING CALL 2,5 timme Denna dag firas Yogi Bhajans födelsedag världen över med att meditera på EK ONG KAR SAT NAM SIRI WAHE GURU i 2,5 timme. Denna kraftfulla och expanderande meditation harmoniserar och transformerar hela chakrasystemet. Yogi Bhajans spred Kundaliniyogan med full entusiasm under sitt liv och det arv han har lämnat efter sig är ovärderligt. Hans mästerlighet håller energin levande i traditionen än idag och är en sann gåva till mänskligheten. Kom och tona in till traditionens själ och hjärta denna morgon! Med Klas Landahl

Boosta hud, hår & hälsa med naturens näringsbomber!
Tia Jumbe föreläser utifrån sina två nya böcker ”Boosta din hälsa med naturens superfoods” och ”Boosta hud & hår med naturens näringsbomber”. Det finns all anledning att styra över till hemmagjord skönhetsvård. Det är billigt, enkelt, roligt – och helt fritt från oönskade kemikalier! I den här föreläsningen berättar Tia Jumbe hur du får välmående hud och frisk hår – på riktigt – genom att byta dina köpta kemikaliebomber till schampon och hudkrämer mot hemmagjorda, som boostar och vårdar med naturliga näringsbomber. Du får tips om riktigt enkla produkter som du gör med vanliga livsmedel från kyl och skafferi ­– du får de bästa tipsen om hur du kommer igång! Tia Jumbe tipsar om maten och superfoodsen som ger skinande hud och glänsande hår.

Sacred Spine – (Hatha) Yoga för Rygghälsa med Petra Kalla. Ryggraden är central i både yogisk och västerländsk anatomi, likväl som i var och ens vardagsliv. Ca 80% av oss kommer drabbas av ryggbesvär minst en gång under livet. Forskningen visar ett starkt stöd för att yoga lindrar ospecifik lumbalryggssmärta, vilket är det mest utbredda ryggproblemet världen över. Som yogalärare träffar vi varje klass någon som har, har haft eller kommer få ryggbesvär, därför är det uppskattat att ha en god förståelse för hur yogan kan främja rygghälsa. Eftersom ryggbesvär påverkas av vårt välbefinnande och stressnivåer förstår vi varför yogans helheltsperspektiv är hjälpsamt. Välkommen att via föreläsning och praktik få en inblick i ryggradens struktur, samt yogas potential att stödja rygghälsa!

Zsuzsanna Beres, läkare och specialist inom psykiatri och beroendefrågor. Här berättar hon om att bryta beroende, näring och yogiska tekniker. Superhealth, är en organisation i New Mexiko, USA , som lär ut yogatekniker enligt Yogi Bhajan for att hjälpa människor att byta vanor, sluta med missbruk och beroende. Superhealth föddes 1973 när Yogi Bhajan hjälpte två heroinister att bli missbruksfria med hjälp av yoga – yogaövningar, meditation och via att äta rätt näring för att avgifta och ”bygga om” kroppen och nervsystemet. Mukta Kaur har jobbat med Yogi Bhajan från första början, har skrivit böcker för att hjälpa individer och behandlare med att bryta skadliga vanor. Superhealth organiserar träningsprogram som fortbildning till professionella som jobbar med beroendefrågor; detox, näring, hitta fungerande strategier för att tåla stress och hantera livets svårigheter. Dessa program är väldigt populära i USA, de flesta behandlingshem använder fortfarande de näringmedicinska och yogiska tekniker, som introducerades av Yogi Bhajan.

Preliminärt schema här: Schema_fre_25_AUG_2017_3 , Schema_LÖRDAG_26_AUG_2017_4  , Schema_JYD_sö_27_AUG_2017_3

Du hittar priser och info om Järna yogadagar här. http://yogahuset.se/priser-och-info/

Top