Gurkmeja och kokos

GURKMEJA/KOKOS-gröt
• 1 1/2 dl grötris
• en nypa salt
• 2 dl kokosmjölk
• vatten, ca 3,5 dl ev mer
• gurkmeja, färsk riven eller torkad i pulver, 0,5-1 tsk
• kardemumma, 0,5-1 tsk
Koka riset med 3 dl vatten och saltet på svag värme under lock i ca 10 minuter. Tillsätt kokosmjölken blandat med 3 1/2 dl vatten och låt gröten svälla på svag värme under lock enligt förpackningens anvisning. När ca 15 min återstår, tillsätt gurkmeja och kardemumma.

Gurkmeja – en orangegul liten rot som har används i asiatisk medicin i många tusen år. Den har starka antiinflammatoriska effekter – den har kunnat god effekt på flera sjukdomar, förbättrar läget vid sjukdomar som diabetes, KOL och kronisk njursjukdom. Den tillhör samma familj som ingefära, även den roten en österländsk favorit som numera lätt hittas här. Gurkmejans aktiva substans är curcumin, med stort innehåll av antioxidanter med en antiinflammatorisk effekt. Här några fler fördelar:
* Allergi förbättras
* Ateroskleros förhindras/minskar
* Åldrande fördröjs
* Diabetes förhindras/förbättras
* Infektioner förhindras/förbättras
* Lung/andningssjukdomar förhindras/förbättras
* Mag/tarmsjukdomar förhindras/förbättras
* Neurodegenerativa sjukdomar förhindras/förbättras
Kokos innehåller vitamin B, C, samt mineraler som fosfor, kalcium och zink.

Gurkmeja och kokos

Top