Granstrunt

Granstrunt, späda skott!

Granskott
Nu på våren är granen full av små mjuka knoppar – granskott eller ”granstrunt” som de också kallas!
Granens skott har en svagt syrlig, frisk smak, är rika på C-vitamin och mineraler.
Plocka lite på varje träd, dessa skott är ju tillväxten för granen! Plocka enbart den mängd du behöver och orkar ta hand om. Låt eventuella kryp smita innan du tillagar skotten vidare.
Här är några tips:
Ät dem rakt av! De späda skotten är goda, smakar friskt och nyttigt!
Sallad: strö granskott över salladen. Förstärk med andra späda blad, till exempel kirskål, målla, harsyra.
Snabbfrästa granskott: Stek dem i lite olja, någon minut räcker. Strössla det över linsgryta eller soppa. Milt är gott men lite nymald svartpeppar är gott!
Grante: Te på granskott är värmande och ökar cirkulationen. Innehåller massor av C-vitamin, bra för immunförsvaret. Ta några granstrunt i en tekula och låt dra ordentligt, ca 10 min. Ha lite honung i och varför inte citron. Gott!

Granskottsirap
4 dl ljusgröna, mjuka granskott, 2 dl socker, 1 citron (välj förstås ekologiska ingredienser)
Tvätta och skiva citronen, varva med granskott och socker och häll i en burk med tättslutande lock. Inget vatten behövs. Låt stå i två veckor på halvsolig plats, direkt solljus blir väl starkt. Vrid på burken ibland tills sockret löst sig. Sila av granskotten och citronen och njut av den färdiga gransirapen, som kryddning i smoothies, i te, eller som hostmedicin.

Moder jord är fantastisk, ta hand om planeten!

Top